Конгрес США проголосував за додаткові санкції відносно Росії, Ірану та КНДР

Порошенко прокоментував рішення конгресу

Про головне

Аліна Лісненко

25 липня палата представників конгресу США проголосувала за законопроект, який передбачає додаткові санкції відносно Росії, Ірану та КНДР

Про це повідомляє Інсайдер з посиланням на Інтерфакс

"За" проголосували 419 конгресменів, троє виступили проти. Законопроект передадуть назад на голосування в сенат. У разі позитивного рішення сенаторів він ляже на підпис президенту США Дональда Трампа.

Законопроект спочатку передбачав санкційний тиск тільки на Іран, але потім в ньому з'явилися статті, що стосуються Росії і Північної Кореї, йдеться у повідомленні. 

Згідно з документом, американським компаніям і фізичним особам будуть заборонені операції з російськими банками, що знаходяться під секторальними санкціями, з наданням фінансування довше, ніж на 14 днів. В даний час це обмеження становить 90 днів.

Також документ передбачає обмеження тривалості угод з наданням фінансування російським енергетичним компаніям під секторальними санкціями з 90 до 60 днів (ця норма трохи пом'якшала в порівнянні з першою версією законопроекту, де був прописаний максимальний 30-денний термін).

Законопроект забороняє надання резидентами США товарів, послуг (крім фінансових сервісів) і технологій для нових проектів з видобутку нафти на шельфі Арктики і глибоководді, а також сланцевої нафти, в разі, якщо російські компанії під секторальними санкціями володіють 33% проекту і більше. Така планка дозволяє вивести з-під удару ряд проектів, наприклад, "Сахалін-1", де оператором є Exxon, а "Роснефть" володіє 20%, або "Шах-Деніз" в Азербайджані (10% у "Лукойла") .

Законопроект дає президенту США право вводити санкції відносно того, хто разово інвестував від $ 1 млн в будівництво Росією експортних трубопроводів або надав для цих цілей устаткування (в тому числі в лізинг), технології та послуги. Гранична сума для таких транзакцій протягом року становить $ 5 млн.

Президент України Петро Порошенко прокоментував позитивне рішення конгресу США на своїй сторінці у Твіттері. 

"Важливе рішення Конгресу США щодо санкцій проти Росії за потужної двопартійної підтримки. Ціна агресії має зростати!"

Петро Порошенко, Президент україни

Джерело фото

Схожі публікації