Президент Польщі запропонував компроміс у суперечливій судовій ремормі

Тисячі поляків знову вийшли на мирний протест проти нового законопроекту

Про головне

Оксана Чорна

За словами противників реформи, зміни до судової системи підірвуть незалежність судової влади Польщі

Через масові акції протесту президент Польщі Анджей Дуда запропонував компроміс щодо суперечливих судових реформ.

Про це повідомляє ВВС.

Нещодавно польський парламент затвердив законопроект, згідно з яким депутати можуть вибирати членів органу, який призначає суддів.

Противники реформи говорять, що цей крок підірве незалежність судової влади.

Виступаючи на телебаченні, президент запропонував, щоб від претендентів у члени органу вимагали не просто більшість у парламенті. Це означає, що консервативна та популістська партія "Право і справедливість", повинна мати підтримку, принаймні, однієї іншої партії для затвердження кандидатури, яку вона пропонує.

Президент Дуда заявив, що, якщо нижня палата не схвалить поправки до законопроекту, він не підпише суперечливий документ. Цей законопроект означатиме, що всі верховні судді втратять свої посади, а Національна рада суддівства призначить нових суддів.

Анджей Дуда – колишній член ПіС, який був призначений на посаду президента партійним лідером Ярославом Качинським. Проте відносини  між Дудою та Качинським уже не є такими хорошими.

Якщо президент підписав би законопроект, депутати з партії "Право і справедливість" змогли б одноосібно призначати членів в орган, який обирає суддів.

Опозиційні партії та правозахисні організації заявили, що реформа знижує незалежність судової влади, оскільки в даний час рада обрана професійними правовими асоціаціями.

Уряд вважає, що реформи потрібні, оскільки судова система є корумпованою та обслуговує лише еліту.

18 липня у Варшаві декілька тисяч людей зі свічками в руках зібралися біля президентського палацу на мирний протест проти реформи.

Польський парламент замкнули в неділю, коли тисячі поляків у столиці та інших містах вийшли на акції протесту проти нового законопроекту.

Джерело фото

Схожі публікації